woensdag 20 februari 2008

PVDA in 2008(12):"Hervorming eerst, niet socialisme"

Reactie van mij, toen nog op de wegbsite van solidair.org geraakt (op 10 april 2004).

Om niet te moeten reageren of een gepubliceerde reactie te moeten beanwoorden ten aanzien van andere lezers of leden, werden mijn reacties op den duur gewoon van de website geweerd. Of de kaders Jo Cottenier, Herwig Lerouge, Kris Hertogen, Peter Mertens en Jan Hasaers hier ACTIEF bij betrokken zijn of dit gewoon PASSIEF lieten gebeuren, moeten ze u zelf maar vertellen.

Beste Kris Hertogen, Jo Cottenier, Peter Mertens

De eerste van de drie eisen is:
Vast en volwaardig werk voor iedereen door….
Recht op brugpensioen op 55 jaar met aanwervingen van jongere.
Want…
- Een eis die veel mensen aanspreekt
- Omdat we kapot zijn op 55 jaar
- Om ouderen te laten rusten en werk te geven aan jongeren
- Als alternatief voor de interimarbeid en voor de nepjobs
- Omdat het ook een Europese eis is: “Na de verkiezingen zal het vooral over de pensioenen gaan” “Overal in Europa komen werkende mensen op straat tegen de plannen van hun regering om de loopbaan langer te laten duren
- Een eis waar de PVDA ook na de verkiezingen wil blijven opkomen

1. De (ik denk federale – maar misschien is het ook de Vlaamse….) regering zal het aanwerven van vijftig-plussers aantrekkelijker maken doordat op hen geen patronale lasten meer moeten worden betaald en door terugbetaling (of een deel ervan) van de bijpassing die zo`n vijftigplusser krijgt als hij op brugpensioen gaat. Bij KMO`s zal de sector- of vakorganisatie die terugbetaling doen – bij arbeiders in het Grafische zal dat door Fabetra gebeuren. In die zin wordt jullie eis een “radikale”vorm van een eis die op zich louter “hervormend”is, dus reformistisch…
2. De verwarring blijft bestaan dat brugpensioen een soort pensioen is. Jullie stellen (weliswaar via een citaat van iemand op een ledenvergadering) zelf dat de eis over BRUG-pensioen een EUROPEES karakter heeft….
Brugpensioen is oorspronkelijk een vast onderdeel van een Sociaal Plan van bedrijven die mensen wil afdanken, vooral de oudere duurdere werknemers. Die oudere werknemers, die dan ook nog een sterk sindikaal bewustzijn hadden (VTR, in de metaal, bij RBP enz… kijk de oudere AMADAS maar na op de bladzijden "Overal Strijd" ) waren vaak het centrum van de aktie TEGEN afdankingen, een strijdbaar sindikaal bewustzijn, die zo werd overgedragen op jongere arbeiders. Om verdeeldheid te zaaien, om de strijd tegen afdankingen te breken, om de strijdbaarheid bij die oudere arbeiders te breken, om reformistische overlegsindikalisten terwille te zijn….. werd het sisteem van brugpensioen ontworpen.
3. Het punt van het pensioen, de eis van het kunnen rusten na een loopbaan met behoud van een levenswaardig inkomen, gezondheidszorg en personenzorg en huisvesting en de eis van het eventueel VERVROEGEN van de mogelijke pensioensleeftijd houdt een kennis in van de wetmatigheden van het kapitalisme en het bewustzijn om daar me te breken: de toegenomen productiviteit en produktie en opstapeling van rijkdom (vooral toegeeigend door de kapitalisten geeft de materiele argumenten om van de gestegen rijkdom, de gestegen mogelijkheden om in alle levensbehoeften van de mensheid (technisch gezien) te voorzien voor de arbeidersklasse in een RECHT op een VERHOGING van levenskwaliteit. De wetmatigheid van het kapitalisme leidt juist hiertegen in: een verhoogde opstapeling van rijkdom, verhoogde mogelijkheden van de produktie en een verarming van en daling van de levenskwaliteit bij de arbeidersklasse (o.a. dus die bewuste VERHOGING van pensioensleeftijd) Door de strijd voor die zaken waar een bewuste arbeidersklasse vindt RECHT op te hebben zal zij botsen met de WETMATIGHEID van het kapitalisme en de NOODZAAK om hiermee te breken… tot aan het inzicht om het kapitalisme dan maar af te breken en de revolutie voor het socialisme te voeren.
4. Het punt van de pensioenen hangt samen met het gehele kwestie van het collectief bijeenleggen van een deel van het loon om aan eenieder naar behoefte te kunnen voorzien in een vervangingsinkomen bij ziekte en pensoen. Dit kan maar als het afgedwongen arbeidsloon (in Belgische naoorlogse geval is dat dus brutoloon PLUS patronale bijdrage) genoeg hoog is (en dus de toegeigening van meerwaarde verminderd) Om te kunnen voorzien in collectieve voorzieningen voor heel de arbeidersklassen zal de arbeiderklasse in Europa eensgezind moeten strijden voor LOON en volwaardig werk hiervoor in HEEL Europa.
Van de arbeidersstrijd eventueel NA de verkiezingen zal de PVDA niet de leiding krijgen door te stellen dat de voorhoede eis (tegen werkplaatsenafbouw ter voorbereiding van privatisering, loonafbraak, afbouw van Sociale Zekerheid waar de verhoging van de pensioenleeftijd in past en dit in heel Europa…) is: -Recht op brugpensioen op 55 na aanwerving van jongere.
De eis is alleen bedoeld om een populaire eis te zijn om stemmen te ronselen bij verkiezingen. Dus zet de PVDA een stap verder naar het worden van een reformistische partij waar alles, ook de steun aan arbeidersstrijd en andere deelname aan acties en betogingen in functie staat van … het halen van verkozenen bij verkiezingen. Maar het gevolg gaat zijn dat als dat zelfs niet lukt, de teleurstelling NA de verkiezingen groot zal zijn en een reden zal zijn om een volgende keer “NUTTIG” te stemmen: op de grootste min of meer linkse partij OF…. een proteststem bij de grootste oppositiepartij…. Ik durf niet te denken welke partij dat dan wel zal zijn….
Motiveer mij politiek en ideologisch om mensen te overtuigen om op de PVDA als zijnde een revolutionaire partij, te stemmen! Toon aan, dat mijn redenering politiek niet klopt. Ik neem aan dat ik niet alleen staat rond de PVDA met mijn bedenkingen over de verkiezingsstrategie. Bedenkingen die zich geargumenteerd stellen TEGEN de gevoerde campagne, zoals de bedenkingen van mij, krijgen geen antwoord in jullie artikels, alleen de min of meer positieve reacties of reacties op vormaspecten.

Groeten.

(Lees verder in volgend artikel)

Geen opmerkingen: