zaterdag 16 februari 2008

PVDA in 2008(4):"Hervorming eerst, niet socialisme"

Solidair.org (december 2003) leert ons dat ongeveer 15% van de resultaten van de enquete tot stand zijn gekomen via een "aangepaste versie van de enquete" via internet en telefoon.
Van uit een lijst van door de partij-leiding opgesteld lijstje kon een uitgezochte steekproef van het mogelijk kiespubliek van de PVDA hun drie HOOFD-problemen kiezen.
En zo kunnen we lezen in het Actie-programma opgesteld en uitgewerkt, in september 2004 (te downloaden op pvda.be), door "Jo Cottenier, Herwig Lerouge en Jan Hasaers, namens het Politiek Bureau van de PVDA" :

"Elk gezin heeft zo zijn eigen zorgen.Toch zijn er duidelijk een drie-tal grote gemeenschappelijke problemen.Werk,gezondheidszorg en belastingen zijn de drie prioriteiten die uit onze bevraging komen.Van november 2003 tot februari 2004 vulden 3.686 mensen ons enquêteformulier ‘Laat je stem horen ’in.We wilden het weten.Want wij maken ons zorgen over uw zorgen.
Een derde van de ondervraagden kruiste ‘werk vinden is moeilijk ’aan als hun grootste probleem,vooral jongeren.‘Zonder werk is het moeilijk om te starten in het leven ’,zegt een getrouwde spoorbediende uit Charleroi.Van al die werklozen in België zijn er wellicht nog velen die er zo over denken.Oudere werknemers vrezen dat de regering hen zal verplichten langer te werken.En ook ‘het gebrek aan werkzekerheid ’ scoort hoog.Jong en oud vindt vast werk vinden én houden dus belangrijk.
Twee op de vijf vindt de geneeskundige zorgen te duur.‘Prijzen medicatie te hoog.Kosten hospitalisatie te hoog.Erelonen te hoog.Afschaffen!’ zegt een Wilrijkse arbeider uit de privé kort en bondig.De klachten zijn begrijpelijk.Voor medicamenten,ziekenhuis en specialisten moeten we steeds meer uit eigen zak betalen.Zo ’n 40 miljard euro per jaar.Dat is zowat het bedrag dat de patroons niet meer aan de sociale zekerheid hoeven bij te dragen.
Eén op de vier vindt dat wij te veel belastingen betalen en de grote fortuinen te weinig.Het zijn vooral de taksen op vuilniszakken,huisvuilophaling,parkeren of riolering die de mensen dwarszitten.‘Je betaalt alles dubbel,via belastingen en via je bijdrage in de reële kostprijs ’,zo vindt een werkende moeder.Velen zijn het beu dat de lasten steeds op onze schouders gelegd worden,terwijl de grote fortuinen niet belast worden."

Deze volgorde: "werk, gezondheidszorg en belastingen" wordt dan weer omgegooid voor het tot stand komen van het VERKIEZINGSprogramma(ook te downloaden op pvda.be). Dit wordt weer verantwoord door een bevraging van "5000 gewone Belgen." Zo zegt op "18 april 2007. Namens PVDA+, Peter Mertens" in het VERKIEZINGS-programma:

"De partijvernieuwing die sinds 2004 is ingezet, wil van de PVDA een meer bevragende partij maken. Wij hebben 5.000 ‘gewone Belgen’ bevraagd. Welke punten op het werk, in de wijk, zijn belangrijk? Welke zaken moeten het snelst aangepakt worden?
De weerslag van die bevraging leest u in de 25 punten van dit programma. Het zijn 25 punten waar de federale regering iets mee
kan doen.
Vijf grote punten springen eruit. Vooral daarmee gaan we de kiescampagne voeren:
1. Geneesmiddelen kunnen 50 tot 90 % goedkoper door het kiwimodel. Gratis naar de huisarts, zoals bij Geneeskunde voor het Volk.
2. De energiefactuur van de gezinnen
kan 20 % goedkoper.
3. 550.000 werkzoekenden, waarom dan langer werken? Een vaste job voor iedereen.
4. De aarde vrijwaren voor toekomstige generaties. Laat de grootste vervuilers de zwaarste lasten dragen.
5. Een belasting op de grote fortuinen: een kwestie van sociale rechtvaardigheid."

Peter Mertens spreekt niet meer van "verkiezingsbalans" maar van "partijvernieuwing". Die vernieuwing is dan wel OPGELEGD aan de hele PVDA. Hierover heeft geen congres zich uitgegesproken… ook niet over het leiderschap dat Peter Mertens in de PVDA is toegevallen in 2004…. Het weze duidelijk: het gaat NIET om een programma in de STRIJD om maatschappelijke veranderingen, maar om een programma "waar de federale regering iets mee kan doen"…hiertoe aangezet door de eventuele VERKOZENEN van de PVDA?
Maar goed: de HOOFDPROBLEMEN zijn bepaald; nu moeten de overeenkomstige PROGRAMMA-punten nog worden geschreven.(zie volgend artikel)

Geen opmerkingen: