donderdag 21 februari 2008

Over "De Grote Sprong Voorwaarts"(China) (2)

Een intern rapport (of toch enkele stukken eruit) daterend van eind juni-begin augustus 1990 –aan de datum van het oorspronkelijk bestand te zien. Opgesteld nog in word 5 voor DOS met grafieken vanuit Quatro bewaard in PIC-bestanden die via een “link” in het document worden opgenomen, dus nu ‘herwerkt’ in word for windows, met behulp van excel voor de grafieken en dan in jpg-bestanden via "printscreen". (ivm met het toevoegen van figuren op de juiste plaats deel ik dit interne rapport op in verschillende artikels)

AAN: kommissie China(?) ter voorbereiding van 4e kongres.
BETREFT:ammendement inzake
China.
VAN:

Ik vind dat men agressiever, en creatiever het socialisme moet propageren.
1.Ik ben het eens met de politieke lijn inzake verdediging van het reele en bestaande socialisme in China, Albanie en Cuba. De kuiperijen van het imperialisme worden ontmaskerd, de taktieken in de media aangeklaagd. Ik wil dus niets 'in plaats van' maar eerder 'iets erbij'.De mensen hier moeten echt gaan voelen dat het socialisme als systeem er moet komen wil men de problemen echt aanpakken. Ze moeten er naar gaan verlangen, ze moeten er entousiast voor worden gemaakt.
2.De superioriteit moet o.a. bewezen door het echt naast elkaar bespreken van bv China, India en Brazilie, ook historisch, dus vanaf het moment dat men zich echt onafhankelijk verklaarde(India 1947? en Brazilie laten we zeggen het moment van de stichting van de republiek, 1880? en Nieuw China 1949).Dit om bv. Derde Wereld mensen echt te overtuigen voor de noodzaak van het socialisme ipv kapitalisme, 'Derde wegen' e.d.
3.Om het socialisme heel konkreet te maken: het vergelijken van bv Belgie (of wellicht beter Europa met China), in artikels in Solidair.Bv het projekteren van Europa over China. Dan zouden bv Turkije en Marokko er ook nog bij kunnen.Dus Europa-92, verscheurt door visserijoorlogen, landbouwoorlogen, voedselbergen en -schaarste, streken die tegen elkaar worden opgezet, het lage loonland Portugal gaat uitgespeeld worden tegen Belgie, met zijn racisme tegen Algerijnen, Turken en Marokkanen, zijn Bende van Nijvels, zijn fiskale, economische en milieuschandalen en de 'concurentie-positie waardoor binnen het grondgebied van Europa de sociale spiraal wordt teruggeschroefd.
China kan gerust vergeleken worden met Groot-Europa. China herbergt zo'n (ik denk) 5O nationaliteiten met eigen kultuur, taal, godsdiensten, en heeft een grotere bevolking. China kent vele gebieden die sociaal achtergbebleven zijn en als probleem-gebieden worden aanzien. China erkent het behoud van het milieu in haar grondwet. Laten we China en zijn begroting, BNP, bevolking en de problemen die daarbij rijzen met die van Europa vergelijken. Dan zal kunnen aangetoont worden, volgens mij, heel konkreet dat het reel, bestaande socialisme niet alleen een alternatief is in de Derde Wereld maar ook in het hooggeindustrialiseerde Europa.Hoe doet Europa en China aan volksgezondheid, strijd tegen werkloosheid, milieu beheer, waar haalt zij de middelen en wie moet er betalen en voor wie zijn de voordelen?Wat ook interessant is te vergelijken: hoe pakt men in China in vgl met Europa (of Belgie) de korruptie aan?
Een voorbeeld van toepassing van mijn ammendement:
In Solidair van
8 augustus 1990 staat in het artikel over Albanie:"...Op vlak van sociale zekerheid zitten ze ( de Albanezen) dan weer ver op ons voorop, maar dat is een detail waar de meeste media geen oog voor hebben..." Ik denk dat het interessant zou zijn, de (verbetering van de)Sociale Zekerheid van (het arme) Albanie te vergelijken met de maatregelen van de regering van (het rijke) Belgie:Sol. 1 augustus 1990:"...Nieuwe hold-up van 21 miljard op de sociale zekerheid..."
De stijl was toen wellicht niet goed, maar de idee interessant: vroeger, vooral in de tijd van AMADA, eindigde elke brochure en elke analise over problemen hier, met een uitleg hoe men het in
China het zelfde probleem aanpakte.

4.Er zijn hardnekkige hetzes van halve waarheden en van eenzijdigheden die door hun vorm en stijl een verkeerd beeld induceren bij de lezer. Voorbeeld:

"...De Volksrepubliek China betaalt een hoge tol voor de dertig jaar maoistische ondeskundigheid inzake demografie. De generatie die in de jaren tachtig de huwelijksleeftijd en de leeftijd om kinderen te krijgen bereikt, zal de eerste zijn die de gevolgen moet dragen van een beleid dat volledig voorbijging aan de economische behoeften van een arm onderontwikkeld land als China. Deze jonge mensen zullen zich moeten buigen voor de zeer strikte maatregelen inzake geboorteregeling waarbij principieel uitgegaan wordt van één kind per paar. ....De perspectieven zijn verontrustend zeggen de Chinese economen en ze geven toe dat men zich pas zinds 1979 ernstig bezighoudt met het verband tussen geboortencontrole en de economische ontwikkeling van het land....Af en toe werd de campagne gewoon stopgezet, o.a. in 1966, bij het begin van de Culturele Revolutie..."[1]

Behalve de term "maoistische ondeskundigheid" dat nergens op slaat, kan men niet zeggen dat het niet waar is wat er staat. En toch wordt er een onjuist beeld geschapen van: " in China is het een evengrote janboel als in de rest van de Derde Wereld, de jeugd van heden zit met de gebakken peren, China betekent 40 jaar chaos die enkel in de Grote Sprong Voorwaarts en de Kulturele Revolutie nog werd overtroffen, vooral door de schuld van maoistische eigengereide leiders, en de gunstige resultaten van vandaag zijn er maar omdat men zich tereecht meer is gaan openstellen voor de kapitalistische weg....enz.enz".
Door(naast politieke weerleggingen, naast het aanklagen van de smerige rol van het imperialisme) gewoon op basis van feiten een beeld te geven van China, hoe het is en hoe het geevolueerd is (door bewust rekening te houden en in te gaan tegen het beeld dat de burgerij van China wil induceren[2]) kan men mensen entousiast maken voor het socialisme.
Een voorbeeld van een terrein van vooroordelen, wanbegrip e.d. is het idee "planekonomie". Hiebij induceert men de ideeen dat planekonomie = socialistische planekonomie= chaos=schaarste= rijen voor winkels....
Ik denk dat door een studie van de boeken:China's socialist economy van Xue Muqiao(over de principes, de politieke lijn, de achterliggende analises van de socialistische planekonomie) gekoppeld aan bv het boek China's Socialist Modernization edited by Yu Guangyuan (met enorm veel cijfers) men een konkreet beeld kan geven hoe een bestaande socialistische planekonomie (daarom niet het enig mogelijke of het meest ideale voorbeeld) werkt en de welstand van meer dan 1 miljard mensen verbeterd.
Ik wil hieronder enkele (summiere, beperkte en wellicht onvolledig) voorbeelden geven van wat ik bedoel.

OVER DE GROTE SPRONG VOORWAARTS

Lees volgende passage, laat het op je inwerken en ga bij jezelf na welk effekt het zou hebben op mensen die weinig of slecht geinformeerd zijn over China of socialisme:

"Het aantal landbouwsuccessen bereikt door de pogingen van Mao om een niet-bureaucratisch socialisme te bouwen wordt voorbij gestoken door het aantal mislukkingen en echte catastrofes.
Onder leiding van Chen Yunguei, diversifieerde Dazhai ...Maar die diversificatie werden begrensd door de buitensporige implementatie van Mao's 'Graan is de sleutel-schakel' principe.
...Ondanks de prioriteit eraan gegeven, steeg de graanproduktie slechts iets minder dan de bevolking.Per capita produktie was
306 kilogram in 1957,319 in 1978. Output per uur daalde met 15% of meer. In 1977 was de landelijke graanconsumptie lichtjes gedaald.
...armoede, sterke accumulatie van surplussen uit de boeren...telkens met uitzondering van Dazhai.
Commandisme had een destruktief effekt op de landbouwpolitiek.
De eerste fout was dat Mao in de mid-1950's over de standpunten van de leidende kameraden heen ging en zijn prestige gebruikte om de snelle collektivisatie tot stand te brengen in de dorpen.Kaders, om zich zelf te bewijzen gingen nog verder dan Mao's doelen. Eind 1956 was 80% van de boeren in vooruitstrevende kooperatieven georganiseerd.Kommandisme in plaats van voluntarisme.
Gedurende de strijd om de macht en in de eerste jaren na de Bevrijding, had de partij sterk gehouden aan het principe dat sociale veranderingen moeten doorgevoerd worden fase na fase, zodat iedere fase echte substantiele volkssteun kon winnen. Mao beklemtoonde dit altijd maar in de snelle collektivisatie veliet hij dit principe in het voordeel van 'social engeneering from above'
...Mao's zelfvertrouwen was verantwoordelijk voor de twee catastrofes: de Grote Sprong Voorwaarts('58-60) en de Kulturele Revolutie('66-76)...
Het debacle van de Grote Sprong droeg bij tot de grootste hongersnood in de menselijke geschiedenis.Het aantal doden oversteeg 20 miljoen doden en waarschijnlijk benaderde 30 miljoen.
Long Bow in
Shansi probeerde langs een achterdeur zoete aardappels uit Hunan te krijgen voor hongerende dorpelingen.
Lui Shaoqui zei dat voor 70% menselijke oorzaken aan de mislukkingen lagen.
De Grote Sprong Voorwaarts schaadde erg de centrale planning en Mao schaadde ernstig het collektieve leiderschap.
...Het economisch herstel (1962-65) werd geleid door Liu Shaoqi, Zhou Enlai, Chen Yun en Deng Xiaoping.Mao zag hoe centrale planning terugkwam evenals de groei van stukken privéland en het terugkomen van vrije markten op het platteland."[3]

Men krijgt het beeld dat Mao verantwoordelijk is als grillig despoot voor het storten van de chinese bevolking in één van de grootste hongersnoden. De Grote Sprong Voorwaarts wordt eenzijdig als één grote mislukking voorgesteld. Het socialisme wordt onaantrek-kelijk, en zeker niet als alternatief systeem voor honger, onderontwikkeling voorgesteld. Een journalist die zo'n beeld ophangt, speelt objektief de rol die de CIA voor hem of haar zou uitstippelen. Zeg maar dat ik het gezegd heb! Een onderzoek op basis van feiten(inzake bevolking, produktie, sterfte) uit boeken die men in de meeste openbare bibliotheken kan krijgen, heeft mij iets anders geleerd.

1.CIJFERS OVER HONGER EN STERFTE.

"...Het debacle van de Grote Sprong droeg bij tot de grootste hongersnood in de menselijke geschiedenis.Het aantal doden oversteeg 20 miljoen doen en waarschijnlijk benaderde 30 miljoen..."

Ten eerste: in volgende tabel staan de bevolkingscijfers van China, sterfte(0/00), en het berekende aantal sterfgevallen.

JAAR

BEVOLKING

STERFTE

AANTAL


IN MILJ.

IN 0/00

GESTORVEN (MILJ.)

1952

574.82

18

10.34

1953

582.6

17

9.9

1957

649.5

11

7.14

1960

675.69

25.6

17.29

1979

970

7

6.79

In 1960 zouden er in het totaal ongeveer 17 miljoen mensen gestorven zijn. Zo geschat zou je dus iets meer dan de helft op rekening kunnen schrijven van de gevolgen van de hongersnood(die inderdaad serieus was), dus zo'n 8 à 9 miljoen. Dat zijn er dus géén 30 miljoen!
Ten tweede moet je China bekijken in het licht van de ontwikkelingen in Derde Wereld landen in dezelfe periode.
Over
India:"...Ook de leeftijdsopbouw wijzigt zich in ongunstige zin, merkwaardig genoeg juist door omstandigheden die deels op zichzelf gunstig zijn. Immers het sterftecijfer daalde van 1900 op 1960 van 48,6 tot 23,40/00..."[4]
Dus steeg tijdelijk het sterftecijfer, van een land dat helemaal aan zijn eigen is overgelaten (
China), tot het nivo van een gelijkaardig Derde Wereld land dat zich met behulp van het imperialisme zich probeert te ontwikkelen (India).
De chinezen maken een bilan van 'De grote sprong voorwaarts' en zeggen dat er zware fouten[5] gemaakt zijn. Zij doen dat in het licht van een eigen weg tot ontwikkeling uit te stippelen. Wij moeten 'De grote sprong voorwaarts' anders bekijken namelijk in het licht van: hoe hebben Derde Wereldlanden zich ontwikkeld in vergelijking met elkaar. Zo is het duidelijk dat de 'fouten' van 'De Sprong' kleiner zijn dan de 'fout' te kiezen voor het kapitalisme om een eigen ontwikkeling op te bouwen. Verder heeft 'De Sprong' verworvenheden gebracht waarop
China heeft kunnen steunen voor zijn latere ontwikkeling.

2.GROTE SPRONG VOORWAARTS:STIJGING VAN INDUSTRIELE PRODUKTIES, (1952=100)

(In plaats van de oorsrponkelijke grafiek in Quatro uit `90, een tabel:

stijging %

52-57

57-65

57-70

GRAAN(INCL)

17

2

31

KATOEN

23

38

31

OLIEZADEN

3

n

N

VARKENS(LEV.)

62

25

89

STEENKOOL(LO.TON)

105

160

310

AARDOLIE

241

2229

6499

ELEK.ENERG

164

662

1206

STAAL(RUW)

315

523

955

KUNSTMEST(20%N)

300

3400

6600

CEMENT

146

336

700

ELEKT.GENERAT.

100

167

667

VRACHTWAGENS

100

n

N

KATOENEN STOF

52

24

106

FIETSEN

900

1250

3500



57-58


PIG IRON

211

410

N




65-78

MACH.GEREEDS.

104

85

1136


zie verder in volgend artikel.

[1] De wereld in 1985, sociaal-economisch en politiek jaarboek, De Nieuwe Maand no 8,okt 1985,Kritak,1985.

[2] Ivm OostEuropa 'induceerde' men een beeld van militairen in ganzepas, grote dikke vrouwen in overall op buldozers, grijze oude mannen in lange jassen, altijd een 'winsters' beeld.Het neveneffekt van de antikommunistische mediagolf heeft wel laten zien dat in Moskou en Praag de mensen er'bijna gewoon' zoals bij ons leven, werken, liefhebben, muziek luisteren, kleren kopen...Ze hebben(of hadden) toch ondanks het 'aanschuiven in rijen'een evenwichtig en afwisselende voeding....

[3] DE LANDBOUWPOLITIEK VAN MAO HERZIEN(REVIEW OF THE MONTHE,MAART 1989)

[4] DE WERELD WAARIN WIJ WONEN EN WERKEN, DEEL VI "ZUID- EN OOST-AZIE, BRAZILIE", ZIEST,1963,UITGEVERSMAATSCHAPPIJ W. DE HAAN N.V.,N.V. STANDAARD UITGEVERIJ.

[5] De problemen in China kwamen niet alleen door fouten van overheid en KP maar ook door bv plotse terugtrekking van alle Russische steun, boycot door de imperialistische landen en door droogte.

Geen opmerkingen: