dinsdag 1 april 2008

INHOUD maart. 2008: de artikels in archief maart 2008

1. Anti-Mertens (1):Analyse pseudo-marxisme PVDA-kader Peter Mertens
Het eerste artikel (na de inleiding, zie eind februari ’08) het eerste artikel uit de reeks “Anti-Mertens.
Klik hier naar het ECHTE eerste artikel (de inleiding). Klik hier naar Anti-Mertens(1) Aan het eind van ieder artikel kun je doorklikken naar het volgende artikel in de reeks “Anti-Mertens”.

2.“CAP-vriend” mailde mij (1): artikel CAP over sluiting suikerfabriek Moerbeke.
Het eerste artikel in een reeksje (aan het eind van ieder artikel kun je doorklikken naar het volgende) Een vriend van mij, actief in Comité Andere Politiek stuurde mij artikels over de sluiting van de fabriek Moerbeke, ik reageerde hierop, “CAP-vriend” antwoorde en vroeg aan mij een analyse te maken, eventueel als vorming te gebruiken bij arbeiders en syndicalisten van dat bedrijf. Ik maakte een analyse, o.a. van hetgeen de CAP zelf analyseerde. Dit staat allemaal in de drie artikels. Hierop beloofde “CAP-vriend” te zullen reageren.(die reactie moet nog komen)
Lees hier verder vanaf het begin.
3. Dazhai: "toets in practijk" van Deng Xiaoping's politiek
In voorbereiding van een omvangrijkere analyse van het “pseudo-marxisme” in de analyse van Boudewijn Deckers en Peter Franssen (PVDA-kaders) zet ik hier een hoofdstuk uit een boek van William Hinton op mijn weblog waarin hij héél concreet de invloed van Deng’s politiek “hervorming en opening” beschrijft op de landbouwcommune Datchai. Deze tekst is al duidelijk op zich…..
De tekst is in het Engels, dus maakte ik een inleiding OOK in het Engels.

Lees hier verder het betreffende artikel.
4. Overzicht belangrijkste themas weblog

Ik maakte een voorlopig overzicht van de belangrijkste thema’s op mijn weblog (toen).
Je kunt hier doorklikken om dat te bekijken.

5. Ludo Martens (PVDA-voorzitter) bevestigde mijn amendement voor 4e Congres(1991)
Ik maakte in 1990 een amendement voor het Vierde Congres (1991) van de PVDA (zie artikelenreeks)
Ik kreeg hierop nooit een antwoord, reactie of zelf maar een kritiek of verwerping.
In feite kreeg ik alleen van toenmalig voorzitter Ludo Martens indirect een bevestiging op en een erkenning van mijn amendement. Inderdaad indirect….. in de vorm van zijn laatste hoofdstuk in "
USSR - de fluwelen contrarevolutie", Ludo Martens, uitg. EPO, 1991. (p. 295-300): “Maart 1991. Twee breekpunten”
Je kunt het hier allemaal lezen.

6. Dringende oproepen.... nadenken over oorlog
Ik kreeg 2 mails, twee dringende oproepen… Het deed mij nadenken over "wordt het (weer) oorlog?" -zie NA de mails. De oproepen, mijn bedenkingen, je kunt het hier lezen.
7.PVDA geen hamer en sikkel meer? Logisch!
Het logo van de PVDA NA het 8e congres (2008) bevat geen “hamer en sikkel” meer. Mijn commentaar:” LOGISCH: PVDA-kaders Peter Franssen en Boudewijn Deckers steunen Deng Xiaoping’s afbraak van het bondgenootschap van arbeiders en boeren in China. Lees er over in dit artikel.( je kunt doorklikken naar het aanbevolen artikel. Dit (korte) commentaar over het logo zelf (met de afbeelding van het nieuwe logo vind je hier.
8. Had de BWP ooit “socialistische principes”?(Peter Mertens, PVDA)
Peter Mertens zegt in de congrestexten van het 8e congres dat de PVDA wil vasthouden aan “socialistische principes” die de BWP (Belgische Werklieden Partij) ook wel ooit had. Maar dat de BWP, vooral na de verkiezingen van 1894 zich wél steeds soepeler ging opstellen maar niet meer vasthield aan die principes. Oordeel zelf of de BWP “ooit socialistische principes had”. Lees hier de stichtingstekst van de BWP zelf.
9. Zoektocht naar “socialistische principes van de BWP” die Peter Mertens ooit zag.
We zijn welwillend, mischien haalde Peter Mertens de verkeerde texten aan uit de verkeerde periode?
Lees hier het Charter van Quaregnon dat in 1894 deel uitmaakte van het programma van de BWP.

Lees en oordeel zelf hier of de BWP misschien TOEN nog “ socialistische principes” had.
10. Analyse in PVDA: Geen historisch materialisme, maar revisionisme
De vorige twee texten waren in feite bijlagen bij de analyse die ik hier maak van een congrestext van het 8e congres van de PVDA. Ik analyseer “de partijopvatting” in deze tekst. Je kunt het hier lezen en zien welke conclusies ik maak.
11. Studienotas: Over kennis verwerven om handelend de wereld te veranderen
Ik zet eigen studienotas ook op mijn weblog. Dat is makkelijk, dan heb ik ze bij de hand. En iemand anders kan er zijn voordeel mee doen. (of eventueel becommentarieren) Mijn studienotas geven een beeld van hoe ik tot mijn huidige opvatting ben gekomen.
Lees hier de betreffende studienotas over “het wetenschappelijk socialisme” (zoals ik ook mijn weblog heb genoemd, inderdaad)

12. Film AEL over die van Wilders.
Op YouTube verscheen een filmpje als reactie en antwoord op de film Fitna waarin Geert Wilders de Koran criminaliseert. Ik zette die filmpje op mijn weblog. Hoewel het filmpje al spreekt voor zijn eigen, zette ik hier mijn commentaar er nog bij. Bekijk het filmje én mijn commentaar hier.
13. Tibet integraal deel van socialistische opbouw in China
Tegenover de hetze tegen de volksrepubliek in verband met, en de DES-informatie over Tibet, zette mensen (Chinese patriotten? De Chinese overheid, maar dat doet er niet toe) een filmpje op YouTube om hiertegenover in tegenaanval te gaan. Ik zette dit filmpje op mijn weblog, met natuurlijk eigen commentaar erbij. Bekijk het filmje én mijn commentaar hier.

14. Anti-Mertens(21):”Tactiek staat los van (FORMEEL beleden) strategie.”
Bijna het laatste artikel over het pseudo-marxisme van Peter Mertens waarmee hij een “analyse maakt over de rol van de arbeidersklasse”. Hier klikken naar het begin van de artikelenreeks Anti-Mertens.
Hier klikken naar Anti-Mertens(21)

Geen opmerkingen: